Allt om Partytalt

Allt om PartyTält – Stora KöpGuiden

Det är dags för sommarfest ute i härliga trädgården. Släkt och vänner är inbjudna. Men väderprognosen ser lite osäker ut. Blir det regn eller kommer det att bli för kallt framåt kvällen?

Frågorna och oron kan vara stor när det är dags att ordna kalas utomhus. Men det finns hjälp som underlättar och förenklar.

Det Du behöver är ett Partytält!

Ett riktigt bra partytältet tål sol, vind och regn. Blir det kallt finns möjlighet att använda någon sorts värmare och festen kan på så sätt fortsätta långt in på småtimmarna.

Här ska vi försöka förklara och guida dig så att du hittar tältet som passar dig och dina behov bäst.

Vad för sorts Tält behöver Du

Partytält 4x4 meterIdag finns det en uppsjö av olika sorters partytält eller varianter på det samma. I takt med att efterfrågan och populariteten ökat har också mängden av modeller och producenter ökat lavinartat.

På marknaden finns numera tält eller tältliknande objekt som kan användas till otroligt många olika ändamål. Inte bara för att inhysa familj och vänner ute i trädgården. Utan även för att hålla större tillställningar som bröllop eller varför inte som extra garage eller extra förvaringsutrymmen.

Oavsett vad eller hur du tänkt att använda det så kan det vara bra att känna till de olika varianterna om finns tillgängliga.

Därför listar vi här nedan några av vanligaste förekommande party- och festtälten:

 • ”Vanliga” Partytält – Fönster, väggar och tak. Många olika storlekar.
 • Tälthallar – Stort tält med plats för större event som bilmässor etc.
 • Stort Partytält – Passar perfekt till bröllop eller liknande större tillställningar.
 • Stort Tälttak – Används till stora event utomhus eller till uteserveringar.
 • Paviljonger – Endast ett tak med fyra ben. Vanligt i trädgårdar.

Många utav dessa modeller går även att modifiera och bygga ut eller om. Det finns tält med avtagbara väggar eller extra tak. Du kan också bygga ihop flera mindre enheter till en större. Möjligheterna är väldigt stora och utbudet bara ökar.

Viktiga frågor att ställa sig

Ditt behov kan vara helt annorlunda mot din grannes. Du vill ha ett skydd mot solen under sommaren medan grannen din ska ha en stor 50-årsfest. Då skiljer sig också ert tältbehov åt väldigt mycket.

Därför är här några viktiga frågor som du bör ställa dig innan du bestämmer dig för vilken sorts tält du ska ha. Det finns många olika varianter och de löser olika behov.

Tänk genom detta:

 • Hur ska partytältet se ut? (med eller utan väggar, fönster, golv osv..)
 • Hur många kvadratmeter behövs och hur högt till tak?
 • Hur länge vill jag att tältet ska hålla? (1 år eller flera säsonger)
 • Ska det kunna stå emot dåligt väder som regn och stark vind?
 • Vilka sorts tillbehör behövs? (belysning, värmelampor, bänkar osv..)
 • Finns det några garantier eller säkerhet för tältet?

Utöver dessa frågor så kan det även vara bra att försäkra sig om att den du köper eller hyr av är seriös och finns kvar under en längre tid. Det kan vara bra ur flera olika aspekter.

Två typer av Partytält – Enkelt sagt

Lite förenklat kan man säga att det finns två typer av tälten:

 • De som byggs ihop av rör, likt ett ”vanligt” sovtält
 • Samt de som har ett stativ som dras ut som ett dragspel och som sedan reses upp

Gemensamt för alla är att de måste förankras i marken med pinnar och linor för att stå stabilt och inte fångas av vinden.

Kärt barn har många namn

Som för så många andra produkter finns det en hel del olika namn istället för just partytält. De är olika i viss mening men gör många gånger samma saker. Skyddar mot naturens krafter.

Här är några andra namn:

 • Festtält
 • Paviljong
 • Lägg till fler förlsag här!!!!!

Stora frågan – Köpa eller Hyra

Ok, du vet att det är ett partytält du behöver.

Då finns det två sätt att skaffa detta på:

Det är dessa två alternativ du står inför. Skratta inte nu, men det kan vara förvånansvärt svårt att klura ut vilket alternativ som egentligen passar en bäst.

Därför har vi satt ihop 5 tips gällande just detta.

1 – Vad ska du ha partytältet till?

Partytält med stolarDetta är viktigt att säkerställa. Mycket beroende på vad det är för tillfälle du behöver tältet samt om det är något som är aktuellt en eller flera gånger. De olika alternativen kan nämligen passa olika bra.

Om det är ett väldigt stort evenemang eller happening man ska anordna, t ex ett bröllop eller större födelsedagsfest. Som kanske bara sker en eller högst två gånger i livet. Vet man med sig att detta tält bara kommer att användas då vid dessa tillfällen. Då är det garanterat billigare att hyra istället för att köpa.

Den som istället endast har behov av ett tält i mindre storlek kanske även då kan använda tältet i framtiden, till olika ändamål. Det gör att det förmodligen är smartare att köpa partytältet än att hyra. Prisskillnaden är ganska liten och mervärdet i att veta att tältet finns för användning närsom gör det mer motiverat att köpa.

Storleken och om användningen är återkommande är två stora faktorer.

2 – Partytältets kvalitet

Det säger sig kanske självt men ett snyggt, robust och påkostat tält kostar mer än en sämre kopia. Det är ganska klart. Men beroende på hur det används så skiftar också villkoren för hur bra det måste vara.

Det finns olika sätt att tänka på här.

När du köper vill du ju ha ett som klarar sig och håller ihop i flera år. Det är därför du köper ett. För att kunna använda det flera gånger. Men samtidigt kanske du tänker att du köper ett billigare som sedan får hålla så länge det håller. Valet är ditt och inget är rätt eller fel!

Om du istället hyr så behöver kvaliteten inte vara lika god eftersom du bara kommer att använda det 1 gång. Dock så är de flesta hyrtälten av god kvalitet. Du kan även tänka så att eftersom kostnaden att hyra är så mycket lägre än att köpa kan du istället välja ett av mycket hög kvalitet.

Du förstår att det finns olika sätt att se på saken och du får helt enkelt bestämma dig vilket som tilltalar dig mest och bäst.

Ett tillägg; Gäller det ett bröllop eller liknande så ska du självklart satsa på ett partytält av finaste kvalitet. Det kan göra mycket för upplevelsen om allt är perfekt!

3 – Kommer du använda det flera gånger?

Detta är självfallet en mycket viktig fråga i sammanhanget.

Det är dock ganska enkelt:

 • Om Ja – KÖP
 • Om Nej – HYR

Visst kan det ibland vara lite svårt att förutse framtida behov men tänk igenom det ordentligt och analysera. Skulle det bli fel är det inte hela världen dock. Om du hyrde men insåg att du egentligen skulle köpt, så köp ett senare bara. Och om tvärtom, har du bara plats för det så kan det stå där länge och till slut kanske behovet uppstår.

4 – Finns det förvaringsutrymme?

Just frågan om det finns plats att placera det mellan gångerna det används är viktig. För det är ganska stora saker det handlar om. Visst tar de mindre modellerna ingen större plats men de är trots allt ganska långa och i viss mån klumpiga.

Har du gott om förvaringsutrymmen hemma så är denna fråga inget att lägga någon större vikt vid. Du har plats helt enkelt!

För dig som inte har plats för mer saker hemma så är nog det bästa alternativet att istället hyra partytältet när behovet uppstår. Det kan vara skönt att slippa oroa sig om det får plats eller inte. Och slippa ramla över det när du ska hämta något i förrådet.

5 – Hur stor är Budgeten?

Som så många gånger förr handlar det till slut om pengar. Ett riktigt partytält i bra kvalitet kostar många tusenlappar.

För dig med en ansträngd ekonomi och liten budget är uthyrning förmodligen det bästa alternativet. Även om besparingen man gör genom att hyra ett partytält istället för att köpa inte är så jättestor så sparar man ändå en del på detta. Speciellt om du väljer att köpa ett tält hos någon av lågprisvaruhusen.

Montering av och Säkerhet i Partytält

En aspekt som är viktig att ta i beaktning är festtältens säkerhet och i det innefattar jag saker som montering, skaderisk, brand osv.

Oavsett hur och vad de används till så gäller det att ha tänkt över säkerheten. Visst blir det extra viktigt när det handlar om tält för många personer men det är alltid säkrast att gjort hemläxan före.

Montering av Partytält och andra Festtält

PartytältHur enkelt eller svårt det är att montera upp tälten beror många gånger på dess storlek. Ett större kan vara enklare eller svårare, arbetsbördan beror även på hur många personer som är med under resningen eller monteringen.

Visst är vissa tält väldigt enkla att sätta upp och man klarar det med lätthet på egen hand. Det är dock oftast en fördel att vara minst två personer, även för de minsta varianterna. Snabbast och enklast går det att resa dragspelstälten, om man är två – för det krävs oftast. Är du ensam gäller det att ha tålamod och ta sig sin tid. Extra händer kan oftast behövas så att rören inte glider isär eller när takduken trilskas och inte vill komma på plats.

Det som krävs för att inte tålamodet ska prövas i onödan vid resningen är en bra och tydlig manual och att rören är märkta.

Hyrtält och Montering

Har du hyrt tält kan du många gånger köpa till montering. Detta kan vara skönt att veta när det handlar om väldigt stora tält. En del tält och uthyrare kräver montering av proffs så på visa håll ingår det i hyran.

Kolla alltid om själva monteringen innan du hyr.

Stabilitet och Motståndskraft mot Regn

Hur stabilt ett partytält är beror i stort sett på konstruktionen och dess vikt. De så kallade dragspelstälten är därför genomgående mer stabila än flera av de andra tälten. Det kan dock variera från tält till tält så testa dig fram och känn och dra i uppmonterade visningsex.

I stort sett alla modeller säkras upp med hjälp av linor och/eller pinnar som trycks ner i marken. Om tältet rests på ett hårt underlag som asfalt så kan vikter användas för att hålla det på plats.

När det kommer till frågan om de är vattentäta så varierar det.

I stort sett inget av de billigare tälten är vattentäta, vissa utger dock att det klarar av regn. Vilket som dock stämmer är något av en tolkningsfråga. Det är oftast inte själva väven eller plasten i tältdukarna som inte klarar en regnskur. Utan det är många gånger i sömmarna som det läcker och så fungerar många av de billigare varianterna.

Större dyrare tält står dock emot regn och om man har ett med väggar så klarar det då också av sidoregn, som kan vara vanligt under blåsiga dagar.

Skaderisken

Skaderisken är oftast väldigt låg i de flesta tältvarianterna. Takhöjden inne i tälten är väl tilltagen så att även långa personer ska kunna stå raka. Det minimerar risken att man slår i något från taket osv.

Vissa ingångar kan dock vara relativt låga, och tillsammans med vassa kanter och skruvar finns risken att man där kan skrapa eller riva sig. Men det är i sammanhanget ganska lindriga skador. Risken för att tältet ska ramla ihop och kollapsa är minimal, iaf om man följt monteringsanvisning ordentligt.

Du kan vara säker i ditt Partytält.

Brandrisken

Ska man handskas med eld i närheten så gäller det att vara på sin vakt. De billigare paviljongsmodellerna kan snabbt fatta eld och brinna upp om man är oaktsam. Håll facklor eller marschaller utanför de mindre tältmodellerna. Ställ också grillen en bit ifrån.

Har du hyrt eller köpt en större modell är dessa säkrare. Dels är de mer motståndskraftiga men också dess större rymd gör dem säkrare.

Men var alltid försiktig när det kommer till eld!

Sammanfattning – Partytältens Stora KöpGuide

Där har vi nu gått igenom ganska ingående om olika partytält och vad du ska tänka på innan du hyr eller köper.

Vi har dessutom, förhoppningsvis, guidat dig som inte riktigt visste om det var bästa att köpa eller hyra närmare ett bra köpbeslut för dig.

Har du kommit ändå ner hit så är du säkerligen väldigt intresserade av ett tält och för dig har vi mer hjälp på vägen. Oavsett om du bestämt för att hyra eller köpa. Vi har nämligen samlat väldigt bra och trygga handlare här på vår sajt.

[thrive_text_block color=”red” headline=”Hyra Partytält”]Här hittar du som vill HYRA uthyrare från en rad med städer i landet! [/thrive_text_block]

[thrive_text_block color=”red” headline=”Köpa Partytält”]För dig som vill KÖPA så hittar du här köpställen runt om i Sverige samt online! [/thrive_text_block]

Hoppas verkligen att Du hittar vad du söker och Lycka till med ditt Partytält.

Similar Posts